Hur firas påsk i Spanien?

Written by hbolstad on . Posted in Noticias, Recomendaciones

Påsk i Spanien är väldigt annorlunda mot påsk i norden. Påsken firas av samma religiösa anledning som i norden, det vill säga till minne av Jesu lidande, död och återuppståndelse. Många av de nordiska påsktraditionerna, som påskkäringarna och påskäggen, har ju dock ingenting med Jesu lidande att göra, utan härstammar från folktro och icke-religiösa traditioner … I Spanien är det lättare att förstå den religiösa kopplingen!

Långa processioner

I Spanien går långa processioner genom städerna, där man bär stora ”pråmar” med ikoner som illustrerar Jesu liv och lidande. Pråmarna är tunga och bärs av starkamän under många timmar, och

det tunga bärandet ska påminna om Jesu lidande. Processionerna är tydligen allra störst i Andalucien, till exempel i Sevilla och Malaga, men dem hålls runt om i hela Spanien!

De romerska soldaterna marscherar i takt, trumslagarna slår hårt och rytmiskt på sina trummor. Påsk i Spanien är en häftig upplevelse!

Påsk mat?

I Spanien, och då främst kring Barcelona, är det vanligt att man skapar otroliga chokladskulpturer, till exempel sagoslott eller piratskepp, men inte allting handlar om sötsaker.

En gammal (och eventuellt smärtsam) tradition i nordöstra Spanien säger att man ska baka ett speciellt bröd med ett helt ägg i (skal och allt) och det ska brytas genom att man slår det över huvudet på folk.

 

GLAD PÅSK FRA BARCELONAEKSPERTENE.