Vin & Cava

Vinsmaking av spanske viner og cava

Vinsmaking

Eller ”cata de vino”som det heter på spansk, er den perfekte måten å lœre mer om hvordan man differensierer mellom forskjellige vintyper . En vinekspert vil gi dere en innføring i basiskunnskapene angående vinsmaking hvor dere selv får smake, føle, lukte og synse. Vinsmaking er i utgangspunktet en subjektiv opplevelse, men det finnes likevel noen konkrete regler for hvordan det skal gjøres;

  1. Nøytraliser smaken i munnen – skyll munnen godt med vann og spytt ut.
  2. Roter glasset med vinen forsiktig, og se om vinen «henger» igjen på sidene av glasset. Det forteller hvor mye sukker og/eller alkohol vinen inneholder. Ved hjelp av dette kan man ofte avsløre vinens bruksområde (hvilken type mat den passer best til).
  3. Lukt på vinen flere ganger til du kan identifisere lukten. Allerede ved dette stadiet kan en vinekspert si svært mye om vinen.
  4. Smak på vinen, dvs. ta den i munnen og hold den der i noen sekunder. Når dette er gjort, er smaksprosessen over, men for å kjenne ettersmaken kan den også svelges (vin har en tendens til å skifte smak etter at den er blitt svelget).

I og med at vin lages av druer, er det druen som i stor grad bestemmer vinens smak og farge. Noen rødvinsdruer kan også brukes til produksjon av hvitvin. Da fjernes drueskallet før fargen har begynt å slippe ut i mosten, mens fruktkjøtt og saft gjæres. Ulike druesorter kan blandes sammen for å variere aroma, smak og kvalitet.

Penedès Denominació d’Origen er et vindistrikt i Katalonia i Spania. Distriktet Penedès ligger ikke lang fra Barcelona, og er derfor verdt ett besøk om du befinner deg i storbyen.

Penedes er spesielt kjent for sin cava produksjon (musserende vin) og for sine lette og aromatiske hvite viner.

Bli med på et besøk til en liten sjarmerende vingård i Penedés, 40 minutter sør for Barcelona. Denne eiendommen har vært i samme familie siden 1530 og her vil dere få en kort, men interessant tur gjennom vinrankene, prosessanlegget og vinkjelleren. Her vil dere lære om planting, høsting, gjæring, aldring og tapping av vinene.

Etterpå vil dere kunne nyte en sjenerøs vinsmaking av gårdens fantastiske viner og cava, før dere setter dere til bords for en lunsj/ middag bestående av tradisjonell katalansk mat. Maten serveres i vingårdens sjarmerende restaurant som ligger i en restaurert århundregammel steinlåve.

Priorat; For de ekstra kresne kan vi foreslå en dagstur til vindistriktet Priorat. Den fenomenale vinregionene “Priorat” på katalansk og ”Priorato” på spansk er en av Spanias mest eksklusive vinregioner. Herifra kommer noen av landets dyreste og mest spennende viner.

Priorat, ligger på Costa Dorada (gullkysten) ca. halvannen times biltur sørvest for Barcelona. I dag er det det rødvin som det satses mest på i Priorat. Dagtemperaturer på 40 grader er ikke uvanlig, men nettene er svale, og de store temperatursvingningene gir grunnlag for fin aromautvikling i druene. Mange mener hemmeligheten til Priorats suksess også ligger i den fantastiske granitt-lignende jorda. Navnet llicorella stammer fra det katalanske ordet for lakris, og er valgt for å beskrive den svarte, noe skinnende steinete underlaget som har et meget høyt mineralinnhold.

Det finnes bare to vindistrikt i Spania som er kvalifiserte DOC. Det er den aller strengeste spansk-kontrollerte opprinnelsesbetegnelse for vin med spesielt høye kvalitetskrav (Denominación de origen calificada). Distriktene er Rioja og Priorato.

Kombiner faglig opplegg med omvisning på en lokal vingård, vinsmaking og herlige måltider basert på lokale råvarer.

Har dere liten tid og foretrekker vinsmaking i Barcelona kan vi tilby et besøk på en autentisk katalansk vinbar, som ligger helt utenfor turistløypa.

Her vil dere få anledning til å smake nydelig vin, deilige oster, skinker og andre kreative tapasretter. Ved å dra hit vil dere nyte god vin i selskap av en engasjert vinkjenner.  Det er også mulighet for å legge inn en guidet gåtur før dere ankommer vinbaren.

« Tilbake til toppen